‹ terug naar boeken
Gestolen jeugd - Marielou Uyttenhove
Gestolen jeugd

Marielou Uyttenhove
Gestolen jeugd - Marielou Uyttenhove
€ 18,95
"Zelden heeft een boek me zó aangegrepen als 'Gestolen jeugd'."
historische roman
342
978-90-819352-1-0
'Gestolen jeugd' is het indrukwekkende verhaal van de jonge Belg François en het Duitse meisje Maria. Hun dochter Marielou Uyttenhove (1945) vertelt het verhaal van haar ouders op eerlijke en ontroerende wijze. Een aangrijpend liefdesdrama tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

François groeit op in Antwerpen, in een eenvoudig arbeidersgezin. Als hij begin 1942 als 17-jarige jongen in Duitsland te werk wordt gesteld, is zijn jeugd in één klap voorbij. Maria’s jeugd in Stuttgart-Zuffenhausen staat in het teken van de economische crisis, de opkomst van de nazi’s en uiteindelijk een nietsontziende oorlog. Maria en haar familie overleven de vele bombardementen, maar krijgen in 1944 een enorm drama te verwerken als Maria's tweelingzus Edeltraud in een psychiatrische kliniek belandt en het helse naziregime niet overleeft. Zij wordt niet ouder dan 17 jaar.

De oorlog brengt François en Maria bij elkaar en tussen deze twee jonge mensen bloeit een diepe liefde op. Maar de oorlog rukt hen ook weer uit elkaar. Terwijl François onwetend in een gevangenenkamp verblijft, schenkt Maria eind 1945 het leven aan hun dochter Maria Luise. Pas in 1947 zien zij elkaar terug en proberen zij in België samen een nieuw leven op te bouwen. Maar zal hun liefde bestand zijn tegen alle trauma's van de oorlog én tegen de anti-Duitse stemming die de Duitse Maria in België continu ervaart...?
in winkelmandje
lees alvast het eerste hoofdstuk
recensies:
Recensie NBD Biblion, H.W.L. Keus-Asveld
"De auteur (1945) beschrijft de geschiedenis van haar ouders. Haar Belgische vader François groeit op in een Antwerps arbeidersgezin. Hij wordt in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig tewerkgesteld in Duitsland. Daar ontmoet hij de Duitse Maria uit Stuttgart-Zuffenhausen, die een dramatische jeugd heeft in de nazitijd. Hun liefde duurt kort want hun wegen scheiden zich als François wordt overgeplaatst. Maria blijkt zwanger, krijgt een dochter en vertrekt naar België in de hoop François terug te vinden. Het leven in België als Duitse vrouw met een kind betekent voor Maria geen geluk en als François terugkeert, loopt alles anders dan ze gehoopt heeft. De Vlaamse schrijfster geeft goed weer hoe verschillend de jeugdjaren van beide hoofdpersonen zijn en hoe die jeugd hen door de oorlog werd afgenomen, samen met het vertrouwen in mensen. Het verhaal leest gemakkelijk en bevat veel geschiedkundige feiten die of in een kader staan aangegeven of verwerkt zijn in het verhaal. Een lezenswaardig geheel met een goed tijdsbeeld. Kleine druk, enkele zwart-witfoto's en een bronvermelding."
©2023 Elementary Design